Vernieuwend wonen

Vernieuwend wonen

Almere is de stad van het woonexperiment. De Fantasie, De Realiteit, Het gewilde Wonen, Het Homeruskwartier, Nobelhorst, Oosterwold. Het zijn iconen in de wereld van volkshuisvesting, stedenbouw en architectuur. Al sinds de eerste woningen in 1976 biedt Almere ruimte aan pioniers en zelfbouwers. Die traditie van vernieuwende woningbouw draagt in grote mate bij aan de identiteit en het imago van Almere. Ook de komende jaren speelt vernieuwing van het wonen een belangrijke rol, want de woningmarkt is altijd in beweging. Allerlei ontwikkelingen vragen om experimenten met nieuwe woonconcepten.

Living lab In deze programmalijn willen experimenten mogelijk maken en willen we investeerders te verleiden tot vernieuwingen op het gebied van wonen. Het Woningbouwatelier organiseert daarom concrete experimenten die vernieuwing aanjagen op de woningmarkt. Hier zijn we overigens al mee begonnen. Afgelopen jaar was er de prijsvraag ‘ Goedhuurwoningen’ voor betaalbare en duurzame sociale huurwoningen. In 2017 vindt de Bouwexpo Tiny Housing plaats voor huizen niet groter dan 50m2 en is de prijsvraag Who Cares gelanceerd. Zowel de Goedhuurwoningen, Tiny Houses als de resultaten van de prijsvraag Who Cares worden ook echt gerealiseerd.

Dat maakt Almere dan ook het ‘living lab’ waar we woonlessen in de praktijk te brengen. De komende jaren krijgen nieuwe experimenten dan ook verder vorm.

Sleutelproject: Jaarlijks experiment vernieuwend wonen